Ziekte is nooit leuk, niet voor de werknemer die uiteraard ook liever gezond is en ook niet voor de werkgever die de gevolgen van de ziekte zal merken in de bedrijfsvoering. Een ziekteproces zal meestal aanvangen met een ziekmelding. Een werkgever mag niet heel erg veel vragen aan een werknemer die zich ziek meldt.
Een werkgever mag het volgende vragen aan een zieke werknemer:
Een ziekmelding is het “startschot” voor het ontstaan van allerlei rechten en plichten. Naar het oordeel van veel werkgevers zijn de rechten en plichten daarbij wat oneerlijk verdeeld. Zo heeft een werknemer recht op twee jaar doorbetaling van salaris en ontslagbescherming en komen de kosten van de arbodienst en re-integratie voor rekening van de werkgever. Daarnaast loopt de werkgever het risico dat UWV tijdens de WIA-aanvraag tot het oordeel komt dat de werkgever onvoldoende re-integratie inspanningen heeft verricht en de werkgever een loonsanctie oplegt.
Vaak wordt gedacht dat zieke werknemers niet ontslagen kunnen worden. Dit is in zijn algemeenheid juist, maar in de praktijk ligt dit veel genuanceerder. De vraag of een werknemer er goed aan doet zich “zomaar” ziek te melden en de vraag of een werkgever een zieke werknemer niet kan ontslaan laat zich niet zomaar beantwoorden.
Op de website https://werkenziekte.weebly.com vindt u vragen en antwoorden over werk en ziekte.
Meer vragen over werk en ziekte? Maak een afspraak voor een kosteloos oriënterend gesprek via lawyer@xs4all.nl of 030 – 737 04 69.